onsdag 15 februari 2017

Vårt värdegrundsarbete


Vi är en mångkulturell skola.
Det betyder att vi har mycket kunskap om den värld vi lever i.
Man kan se olikheter som något som försvårar och skapar mellanrum.
Eller så kan man välja att vara nyfiken och öppna fönstret för att få se allt det som finns utanför och det du kan lära mig och jag lära dig får oss att växa som människor.


Våra väskor, fickor och händer är fulla av många tusen dagars kunskap, erfarenhet, sorg och glädje och allt det bär vi med oss till skolan, in i klassrummet, ut på rasten och till fritids.  
Och sedan hem igen med ännu mer putande fickor.


Värdegrundsarbetet på vår skola är ungefär som ett omklädningsrum och en idrottslektion om man nu tänker sig att man har idrott alla dagar i veckan.
Våra brokiga kläder ligger i högar på bänkarna, några nya skor mot väggen, men de flesta skavda och nötta av lek. Luften vibrerar av adrenalin och förväntan.
Värdegrundsarbete är att springa sig svettig och utmana sig själv. Det är lagarbete och en klapp på axeln, lite tårar och knuffar, frustration och arga ord som studsar mot betongväggar. Och några minuter senare ett avväpnande skämt som får oss alla att fnittra till.
Vi är inte summan av våra misslyckanden utan vi är människor som håller på att växa. Ibland drabbas vi av växtvärk, men det är bara ett bevis på att vi växer.


Vi är en mångkulturell skola.
Det betyder att vi värderar det som finns och inte det som fattas.

/Annette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar