torsdag 6 april 2017

ChromEx -Vi kunde skriva nationella prov på chromebooks!

Igår genomförde 3A nationella prov i svenska/svenskaA. Den skriftliga uppgiften kunde genomföras både med papper och penna eller med en dator eller liknande. Vi förstod ganska snart att det skulle bli svårt att använda våra chromebooks i detta arbete eftersom de hela tiden har tillgång till internet.

Ett tag övervägde vi att bara erbjuda eleverna att använda papper och penna, men det kändes inte helt rätt. Eleverna är vana vid att skriva på chromebooken och trivs med det. Vi började söka efter en lösning.

Vi fick erbjudande om att testa ChromEx. Detta är en applikation som gör att chromebooken försätts i ett läge där eleven inte har tillgång till internet. Som lärare skapar du provuppgifter som eleven sedan skriver i ett tomt dokument. Läraren väljer om eleven ska ha tillgång till stavningshjälp eller inte.Genomförandet av provet fungerade precis som vilken skrivuppgift som helst. Skillnaden var att vi visste att ingen använt internet och stavningshjälp under provet.

När eleverna genomfört sin uppgift i ChromEx klickar de på "lämna in" och elevernas uppgifter samlas då smidigt i en provmapp i min drive.

Vårt första försök att använda ChromEx fungerade bra. Så gott som felfritt i alla fall. För en elev hände något underligt, texten förvandlades till symboler och gick inte att återskapa. Varför felet inträffade vet jag inte i nuläget.

Utöver detta missöde tycker jag att applikationen erbjuder en nödvändig möjlighet, att ibland låta eleverna skriva utan stöd av internet och stavningshjälp. Jag kommer garanterat använda denna funktion fler gånger och håller tummarna för att applikationen får utökade möjligheter. Tänk vad bra om Google Formulär kunde användas i ChromEx... Men tills dess får jag komma på andra lösningar!

/Linda


1 kommentar:

  1. Hej Linda,

    Va roligt att du varit nöjd med Chromex. Jag är produktägare för Chromex, och vi har jobbat hårt för att få en produkt som gör arbetet lätt för läraren.

    Vi har nyligen gjort en mängd uppdateringar på https://www.chromex.io

    Möjlighet att använda Google Forms är en av de mest efterfrågade funktionerna, och vi har det givetvis i tankarna kring produktförbättringar!

    SvaraRadera