torsdag 11 maj 2017

Oribi speak - en anpassning för alla skolämnen


Att göra anpassningar i undervisningen är inget vi lärare kan välja att göra, vi måste. Ibland kan det kännas som en omfattande arbetsuppgift att hitta lagom nivå av stöd och utmaning för våra elever och att hjälpa dem hitta fungerande verktyg och strategier.

MEN sen finns det anpassningar som gynnar flera elever, ibland till och med alla. En sådan anpassning är att se till att alla i klassen har möjlighet att få texter upplästa för sig. När det gäller läromedel är Inläsningstjänst en utmärkt tillgång, men ofta använder vi texter på internet och egna arbetsmaterial. Då är Oribi Speaks talsyntes lösningen för både mig och mina elever.

I Kristianstad kommun har alla elever möjlighet att använda detta verktyg. Oribi Speak är ett tillägg som hämtas i webstore och syns sedan som en grön liten symbol bredvid sökfältet.




När jag introducerar ett nytt verktyg för mina elever gör jag det gärna i helklass. På så sätt får alla se och testa verktyget. Verktyget blir då tillgängligt för alla och upplevs mer sällan som  "pinsamt" att använda.

Och vad är det då som gör Oribi Speak till en anpassning för alla skolämnen? Det är otroligt enkelt att använda talsyntesen. Eleven kan välja språk och dialekt efter önskemål samt ställa in läshastighet. För elever som är i början av sin skrivutveckling finns även funktioner för att få bokstavsljuden upplästa.

I 3A använder vi Oribi Speak dagligen. Det kan t ex vara elever som önskar få en text man hittat på internet uppläst för sig. Ett annat exempel är när elever ska ta till sig lärarkommentarerna som man fått av oss lärare på sitt arbete i Google Dokument. För flera elever blir det lättare att förstå dem när de kan lyssna. Sen använder flera elever Oribi Speak för att lyssna på texten de själva skrivit. Med hjälp av Oribi Speak blir eleverna mer självgående helt enklt.

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar